SEO startersfouten

Bij het starten van een online marketingstrategie zijn er een aantal zaken onontbeerlijk. Die essentiële zaken is precies waar dit artikeltje over gaat. Voor vele bedrijven is Analytics, Webmastertools en robots.txt misschien vanzelfsprekend, toch worden zulke zaken bij verschillende start-ups nog iets te vaak vergeten.

1. Geen analytics-programma ingesteld

Meten is weten, niet meten zorgt dus voor onwetendheid. Het instellen van een analytisch programma op je website is onmisbaar om te weten of je goed bezig bent. Zie het als de belangrijkste en meest betrouwbare feedback van je website.

Het gratis Google Analytics wordt wellicht het meest gebruikt en lost in de meeste gevallen meer dan de behoeften in. Krijg inzicht in de aard van je bezoekers, hoe ze op je website terechtkomen, welke pagina’s slecht converteren, etc. en ga er vervolgens mee aan de slag!

SEO startersfouten

2. Niet gebruiken of negeren van Analytics data

Deze fout is wellicht nog erger dan de voorgaande. Analytics instellen op zich is niet genoeg, je moet de data inzetten bij het opzetten van je strategie en tactieken. Gezond buikgevoel en de mening van anderen kan handig zijn, maar voor het maken van gefundeerde beslissingen doe je best ook beroep op harde data.

De geweldige berg data die uit Analytics stroomt, kan erg overweldigend zijn. Daarom bepaal je best vooraf welke statistieken het succes van jouw online marketingstrategie aangeven (= KPI’s: Kritieke Prestatie-Indicatoren of Key Performance Indicators). Voor e-commerce website is de conversieratio meestal een van de belangrijkste.

SEO startersfoutenEens je toegang hebt tot de gigantische hoop data, moet je deze ook effectief inzetten.

3. Geen Webmaster Tools

Naast Analytics is ook Google Webmaster Tools een cruciaal hulpstuk voor het opvolgen van de status van je website. Als er ergens op je website errors optreden, kom je dit in Webmaster Tools te weten. Daarnaast kom je er te weten welke sites naar jouw website linken, met welke zoektermen je gevonden wordt in Google en hoeveel pagina’s door Google geïndexeerd worden.

4. Niet maken van een robots.txt-bestand

Eens je website live is, wil je dat deze zo snel mogelijk door Google gelezen en geïndexeerd wordt. Nu, dat geldt niet voor alle pagina’s. Sommige pagina’s moeten namelijk niet in de zoekresultaten terugkomen. Daarom geef je in de robots.txt aan dat deze pagina’s niet door Google of andere web crawlers (bv.: Bing en Yandex) moeten worden opgehaald. We denken hierbij aan de pagina waarop de bezoeker moet inloggen of registreren, de privacy policy, het winkelmandje, etc.

Bezie de robots.txt echter niet als strenge regels die de crawlers moeten volgen, beschouw ze eerder als richtlijnen. Toch kan het correct instellen van een robots.txt enorm helpen bij een efficiënte ‘crawling’ van je website. De crawl-tijd die Google aan je website geeft, wordt zo toegespitst op de pagina’s die echt van belang zijn.

robots txt seo startersfoutIn het robots.txt-bestand vertel je de zoekrobots welke pagina’s ze moeten overslaan.

5. Fouten in robots.txt-bestand

In het instellen van de robots.txt, schuilen ook gevaren. Het foutief instellen ervan kan ervoor zorgen dat de hele site geblokkeerd wordt en bijgevolg niet geïndexeerd wordt.

Bij twijfel kan je beroep doen op de Robots Testing Tool in Webmaster Tools. Geef een pagina en crawler in, en je krijgt vervolgens te zien of de betreffende crawler al dan niet toegang heeft tot deze pagina.

Robots tst testing toolGebruik de Robots Testing Tool om na te gaan of een pagina al dan niet geblokkeerd wordt.

6. Geen sitemaps ingediend

Een sitemap is een gestructureerd bestand dat je bij Google neerlegt. Het bestand is een lijst van pagina’s die jouw website bevat. Door het indienen van sitemaps help je Google en andere zoekmachines jouw website sneller en grondiger te indexeren. Bijvoorbeeld als je website erg groot is, weinig externe links heeft of je inhoud weinig onderling gelinkt is, kan dit erg interessant zijn. Dankzij het neerleggen van sitemaps vindt Google misschien zelfs pagina’s die het anders niet zou vinden.

7. Geen aangepaste meta titles en descriptions

Een andere startersfout bij SEO die regelmatig gemaakt wordt en relatief weinig werk vergt, is het instellen van aangepaste, unieke meta titles en descriptions. Een meta title en description van een webpagina geeft samengevat aan waarover deze pagina gaat.

De meta title en description worden in de zoekresultaten getoond en is bijgevolg het eerste contact met de gebruiker. Een eerste indruk is alles. Maak je meta titles en descriptions daarom uitnodigend om op te klikken. Verwerk er relevante trefwoorden in, vermeld je merknaam en sluit af met een call-to-action. Maak de gebruiker warm voor je content zodat hij/zij op jouw link klikt en niet op die van de concurrentie.

Hou er rekening mee dat de beschikbare plaats beperkt is. Pas je meta titles aan aan de nieuwe richtlijnen voor een optimale leesbaarheid. Voor de meta descriptions hanteren wij zelf een maximum van ongeveer 117 tekens.

Meta title description fouten

8. Geen e-commerce tracking opgezet

Samenhangend met punt 1 valt het niet implementeren van e-commerce tracking. Deze SEO fout geldt voor e-commerce bedrijven in het bijzonder. Dankzij e-commerce tracking ontdek je onmiddellijk welke producten het goed doen, wat de gemiddelde bestelwaarde is, hoe lang het duurt alvorens klanten een transactie doen,… Bovendien kan je deze e-commerce gegevens bekijken in combinatie met alle andere analytics statistieken.

E-commerce tracking kan je momenteel makkelijk implementeren via de Google Tag Manager. Laat IT de data layer correct instellen alsook Google Tag Manager implementeren. Vervolgens kan jij via enkele klikken in Tag Manager e-commerce tracking activeren. Hoe je Google Tag Manager implementeert en gebruikt, wordt grondig uiteengezet in deze Technische implementatie-webinar.

google-tag-managerGoogle Tag Manager maakt het opzetten van e-commerce tracking alsook het instellen van Analytics en Remarketing enorm flexibel en snel.

9. Verkeerde verwachtingen omtrent SEO

SEO is niet makkelijk. Verwacht niet dat je binnen enkele dagen al op plaats 1 staat voor een populaire zoekterm. Er zijn geen magische trucjes om dit zomaar klaar te spelen. Dikwijls wordt de benodigde tijd voor SEO succes zwaar onderschat. Denk en werk op lange termijn. Maak werk van content die jouw publiek interessant vindt, verspreid deze en herhaal. Content marketing gaat eveneens niet vanzelf, probeer niet verloren te geraken in verkeerde verwachtingen.

10. Gaan voor fancy zaken in plaats van efficiëntie

Akkoord, een website mag/moet er goed uitzien. Dit mag echter niet ten koste gaan van de gebruiks- en zoekmachine-vriendelijkheid. Fancy effectjes met Flash zijn misschien leuk, maar Google kan de tekst die erin verwerkt zit beperkt/niet lezen. Mijn advies is dus om deze achterwege te laten en te gaan voor functioneel design waarin zowel de gebruiker als de zoekmachine terugvinden wat van belang is. Een strak en simpel design wil immers niet zeggen dat elegantie volledig moet geëlimineerd worden.


Bovenstaande zaken zijn minimaal vereist voor een succesvolle start van een online marketingstrategie. Deze dingen zijn relatief makkelijk te implementeren en bovenal zijn ze gratis! Ze vormen een bril in een onscherpe wereld en tonen je waar je staat. Waar je vervolgens naartoe wil, bepaal jij.

Welke SEO startersfouten worden volgens jullie nog geregeld gemaakt? En welk vind jij de ergste fout?

louis-poulsen1 louis-poulsen2 louis-poulsen3 louis-poulsen4