Webstores zijn in opmars en e-commerce verdubbelt in België maar waar kunnen ze vandaag nog het verschil maken? In tegenstelling tot fysieke winkels moeten ze extra hard werken om het vertrouwen van de klanten te winnen. Daarnaast moeten ze extra hun best doen om klanten terug te lokken. De naamsbekendheid opbouwen is een dagdagelijkse uitdaging. Deze uitdaging geldt voor iedereen maar als je enkel online verkoopt, is het eens zo moeilijk.

Social media heeft de voorbije jaren een nieuwe wind doorheen het landschap gebracht. Doordat we allemaal meer tijd online spenderen, kunnen webshops hier op inspelen. Facebook en Twitter zijn meer dan een platform om aan je imago te werken. Het zijn dè kanalen om hulp te bieden, mensen te overtuigen en promoties aan te kondigen.

Zoek je doelgroep:
De absolute basis begint steeds bij je doelgroep. Waar zijn ze aanwezig, wat interesseert hen en hoe kan je ze zo makkelijk mogelijk bij jouw shop krijgen? Let op: ik verwijs hier naar “zo makkelijk mogelijk” en niet “zo snel mogelijk”. Drempelverlagend werken is noodzakelijk via social media. Voor je klanten is dit vrije tijd, voor ons is het business.

Social media kan je monitoren. Je kan makkelijk vinden wat mensen bezighoudt en waar je doelgroep over spreekt. Maak hier dan ook gebruik van met de vele mogelijkheden die ter beschikking zijn. Zo ga je pro-actief op zoek naar behoeften die jouw shop kan invullen.

Werk aan imago:
Net als elke andere firma heeft ook je webshop een imago nodig, het beeld dat de (potentiële) klanten van je hebben. We moeten hier een duidelijk verschil maken in de wereld van e-

Vroeger: Een imago bouw je op en kan een veredeld beeld van je firma weergeven. Vandaag: Het imago van je webshop moet passen bij de werkelijkheid. Social media is vluchtig maar kan zeer krachtig zijn. Biedt je niet wat de klant verwacht, dan kan je hierop afgerekend worden. Kijk maar naar de voorbeelden van cases zoals Gap en vele anderen. Maar weet dat dit ook in de positieve richting zal werken.

Integreer social media:
Je producten en je site doorgeven als een echt virus. Dat is wat iedereen wil. Integreer social media dan ook als echte communicatiepeiler in je strategie en je webshop. En dan heb ik het meer dan over alleen een like of tweet knop bij de producten. De mogelijkheden zijn uitgebreider en verdienen dan ook om gebruikt te worden.

Afhankelijk van je doelgroep en je producten kan je extra tools integreren zoals ‘wat vinden je vrienden leuk’ en meer de open graph mogelijkheden van Facebook met ‘ik wil dit product in mijn kleerkast’. Het geeft een extra meerwaarde en zorgt voor het virale aspect dat je zo graag wil bereiken. Daarnaast kan je social media vandaag als echte tool bij de helpdesk-dienst plaatsen. Zowel in de positieve als negatieve zin wil je snel inspelen op kansen of bedreigingen. Je hebt de kans om op dit moment een klant om te zetten tot een merkambassadeur. Grijp ze!

Speel in op korte termijn:
Bombardeer je klanten niet met promoties en kortingen. Je wil tenslotte een imago opbouwen en je wil dat klanten kopen om een andere reden. Maar heb je kortingen of een leuke actie, deel ze dan met je fans.

Voldoet je actie aan de volgende voorwaarden? Relevant, interessant en plezant. Ja? Delen dan en zorg er voor dat je fans je communicatie mee opbouwen.